neděle 7. února 2016

Tradiční hummus (+domácí tahini) // Traditional hummus (+homemade tahini)




Hummus jako příloha, pomazánka nebo dip začíná dobývat svět. A není se čemu divit. Jeho orientální příchuť se skvěle hodí k pita chlebům, do salátů, k opečeným bramborám, do burgerů..a mohla bych pokračovat do nekonečna. A teď si ho budete moct za chvíli připravit sami doma!

Tipy:
  • Udělejte si domácí tahini- levnější a vhodnější varianta, navíc velmi lehká příprava. Recept na tahini jsem napsala také.
  • Oloupejte svou cizrnu- na povrchu vařené cizrny jsou průsvitné slupky, které jsou snadno sundat. Není na nich nic špatného, nicméně hummus je mnohem chutnější, když je cizrna oloupaná. 
  • Rozhodně cizrnu před použitím propláchněte!

Tradiční hummus


Ingredience:


1 plechovka cizrny (400 g plechovka) nebo okolo 250 gramů vařené cizrny
šťáva z 1/2 citrónu
1/4 hrnku tahini (asi 2-3 vrchovaté polévkové lžíce)- postačí cca 1/4 hrnku bílých sezamových semínek
2-3 polévkové lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku
1/2 polévkové lžíce koriandru
1/2 polévkové lžíce soli
Paprika a pepř na dochucení


Domácí tahini:
Osmahněte na sucho na pánvi sezamová semínka, po chvíli zhnědnou a vypustí oříškové aroma. Rozmixujte (s vodou a olivovým olejem), po asi 10 minutách vám vznikne bílá pasta.




Postup na přípravu hummusu:


  1. Do mixéru dejte nejdříve hotovou tahini pastu a šťávu z citrónu. Rozmixujte.
  2. Přidejte olivový olej, česnek a koření.
  3. Přidejte cizrnu a mixujte, dokud nemáte správnou konzistenci. Pokud chcete spíše jemnější hummus, přidejte více oleje. Nebo můžete Nechat na straně trochu cizrny a poté ji do hotového hummusu dát, aby byl ,,křupavý“. 

 ____________________

Hummus as a sauce, dip or a spread is taking over the world. And there is nothing to be shocked about. With its oriental taste it's great with pita bread, into salads, with baked potatoes, into burgers..and the list continues. And now you will be able to make at home too!

Tips:
  • Make tahini at home- much cheaper and better way, with an easy preparation. The recipe for tahini is here down below too.
  • Peel your chickpeas- cooked chickpeas have a thin skin on them. If you peel them (and I know it takes some time), your hummus will be even better! It isn't necessary though.
  • Definitely wash your chickpeas before putting into your blender!

Traditional hummus


Ingredients:


1 can of chickpeas (400 g can) or about 250 grams of cooked chickpeas
juice of 1/2 of a lemon
1/4 cup tahini (about 2-3 tbsps)- for that you will need 1/4 cup of white sesame seeds
2-3 tbsps extra virgin olive oil
1 clove of garlic
1/2 tbsp coriander
1/2 tbsp salt
paprika, pepper for taste


Homemade tahini:
Roast your sesame seeds on a dry pan, until they go brown and they release a nutty aroma. Mix well (with water and olive oil), after about 10 minutes you will have a soft white paste. 


Preparation of hummus:


  1. Put tahini and lemon juice into the blender. Mix.
  2. Add olive oil, garlic and spices.
  3. Add chickpeas and mix until you have your desired consistency. If you want a creamy hummus, put in more oil. Or you can leave out a few chickpeas and throw them into the hummus in the end, which will make the hummus chunky. 

Žádné komentáře:

Okomentovat