sobota 26. března 2016

RAW CITRÓNOVÝ CHEESECAKE // RAW LEMON CHEESECAKE





Nečekala jsem, že se mi to někdy podaří, ale konečně to přišlo- ten nejlepší a nejkrémovější krém z kešu oříšků. Vždycky mi dělalo problém udělat tu správnou jemnou variantu, tentokrát se mi však zadařilo. A zcela mě odbouralo, jakou úžasnou chuť dodala kůra z citrónu. Vážně nevím, k čemu to přirovnat, ale je to zkrátka jeden z nejlepších dezertů, které jsem kdy dělala!

Raw citrónový cheesecake


Ingredience:


Spodní vrstva:

1 hrnek mandlí
1/2 hrnku pekanových ořechů
1 hrnek datlí
1/2 hrnku ovesných vloček
1/2 hrnku strouhaného kokosu
šťáva z 1 citrónu
1/2 hrnku sladidla (sirup rýžový/javorový/agáve)

Banánová vrstva (nemusí být):

3 střední banány, nakrájené na kolečka

Krém:

1 a 1/2 hrnku kešu oříšků, namočených přes noc ve vodě
1/3 hrnku sladidla
šťáva ze 2 citrónu
1 polévková lžíce citrónové kůry
2 polévkové lžíce kokosového oleje
trochu rostlinného mléka

Postup:


  1. Ve velkém mixéru rozmixujte ingredience na spodní vrstvu. Po cca 10 minutách budete mít lepkavou hmotu, kterou vtlačte do vaší formy na cheesecake. Dejte mezitím do mrazáku.
  2. Nakrájejte si banány na tenká kolečka, vyndejte formu se spodní vrstvou a naskládejte je na ni. Poté opět vložte do mrazáku.
  3. V mixéru (nejlépe nějaký kvalitní na smoothies, ten vám pomůže k jemné textuře) rozmixujte kešu oříšky a kokosový olej. Přidejte sladidlo, citrónovou šťávu citrónovou kůru a rozmixujte do hladka. Pokud budete potřebovat, přijdete trochu mléka.
  4. Vyndejte formu z mrazáku a dejte na spodní vrstvu krém. 
  5. Ozdobte cheesecake libovolnými oříšky, semínky a plátky citrónu.
  6. Dejte do mrazáku na 2-3 hodiny, dokud na sebe všechny vrstvy nesednou.
  7. Cheesecake můžete rozmrazit a opětovně dát zmrazit, takže doporučuji nakrájet na malé kousky a dát do krabičky. A až budete mít na kousek chuť, stačí si jeden (nebo dva) vyndat z mrazáku.
____________________________________


I didn't think I would ever be able to do it, but here it came- the best and creamy cream from cashews. It was always a struggle to make this right silky and creamy consistency, but somehow it worked this time. And I was so surprised with the taste of the lemon zest in it. I don't know what should I compare it to, but actually it is one of the best desserts I have ever made!


Raw lemon cheesecake



Ingredients:



First layer:

1 cup of almonds
1/2 cup pecan nuts
1 cup dates
1/2 cup oats
1/2 cup shredded coconut
juice of 1 lemon
1/2 cup sweetener of your choice (rice malt sirup/maple sirup/agave sirup)

Banana layer (optional*):

3 medium bananas, chopped into coins

Cream:

1 and 1/2 cup cashews, soaked in water overnight
1/3 cup sweetener
juice of 2 lemons
1 tbsp lemon zest
2 tbsps coconut oil
a bit of plant-based milk


Preparation:


  1. Use a food processor to blend all the ingredients for the first layer, until you have a sticky dough. Spread the dough all over your cheesecake form. Put into freezer.
  2. Chop the bananas into thin coins. Take the form out of the freezer, put the bananas on the first layer. Put into the freezer again.
  3. Make the cream in a smoothie blender (that will help you with a very creamy and silk texture). Mix cashews and coconut oil. Add the sweetener, lemon juice and lemon zest. Add a bit of milk if necessary.
  4. Pour over the cheesecake. 
  5. Garnish with seeds, nuts and lemon.
  6. Put into freezer for about 2-3 hours, until the whole cheesecake is all set and hardened. 
  7. You can take the cheesecake out of your freezer, eat and then freeze it again. So the best way to do is to cut it into small pieces, put into boxes and freeze them. And when you feel like having a piece (or two), just take it out of the box!

1 komentář: