středa 18. listopadu 2015

Domácí zapečené müsli s oříšky a sušeným ovocem // Homemade granola with mixed nuts and dried fruit








Skoro určitě..ne, určitě, na 129749% zatím nejlepší věc, jakou jsem v kuchyni vytvořila. K čemu kupovat zpracovávané, přeslazené müsli, když si můžete upéct své vlastní, zdravé, výborné a plné všech dobrot, které máte rádi? Problémem se může zdát agáve sirup, který sice bývá trochu dražší, ale vyplatí se (jelikož pokud uděláte tolik müsli, co já, vystačíte si na hooodně dlouho). A navíc vám bude vonět celá kuchyň jako Vánoce. Můžete také použít domácí pampeliškový med (nebo jakýkoliv jiný rostlinný), rýžový sirup, datlový sirup, javorový sirup..zkrátka a dobře, budete mě za tento recept milovat, za to se zaručuji.

A taky musím dodat, že ani zdaleka nemusíte přesně dodržet ingredience. Přidejte oříšky, sušené ovoce, vločky, semínka jakéhokoliv druhu dle vašeho přání!


Domácí zapečené müsli:

(porce ????..jedna velká zavařovací sklenice a dvě malé)

2 hrnky ovesných vloček
1/3 hrnku hnědého cukru
1 polévková lžíce skořice
2 lžíce konopných semínek
1 hrnek pekanových oříšků
1/2 hrnku datlí
1/2 hrnku slunečnicových semínek
1/2 hrnku blanšírovaných mandlí
1/2 hrnku brusinek
1/3 hrnku sušeného manga
1/2 hrnku mixu oříšků, kokosu a rozinek (zkrátka jakýkoliv mix)
3/4 hrnku agáve sirupu

1) V míse smíchejte vločky, cukr, konopná semínka a skořici.
2) Dodávejte postupně všechny ostatní ingredience kromě datlí, manga a brusinek (nechte si na konec).
3) Přidejte agáve sirup a důkladně promíchejte.
4) Rozprostřete na pečící papír na plech, tak, aby byl celý pokrytý směsí.
5) Pečte na 160 stupňů Celsia na cca 30 minut, po 15 minutách promíchejte, aby se vrchní vrstva nepřipálila.
6) Po dopečení vmíchejte sušené ovoce (datle, mango, brusinky) a nechte vychladit přes uskladněním.
7) Skladujte ve vzduchotěsné nádobě.


_______________________________________

Almost surely..no, SURELY for 129749% is this the best thing that has come out of my kitchen. Why would you buy highly processed, overly sweetened granola, if you can make your own, healthy, yummy and filled with the right ingredients that you like? The problem for some people could be agave sirup, which is quite often a little on the pricey side, but it is worth it (because if you make as much granola as me, you will be good for a loooong time). And your kitchen is going to smell like Christmas. You can also substitute the agave with dandelion honey (or any other plant based one), rice sirup, date sirup, maple sirup..short and sweet, you will love me for this recipe, I can guarantee that one.

And I also need to add that you definitely don't need to use the exactly same ingredients. Add nuts, dried fruit, oats, seeds of any kind as you please!


Homemade granola:

(portion ????..one big glass jar and two small ones)

2 cups of oats
1/3 cup of brown sugar
1 tbsp of cinnamon
2 tbsps of hemp seeds
1 cup of pecan nuts
1/2 cup of dates
1/2 cup of sunflower seeds
1/2 cup of blanched sliced almonds
1/2 cup of cranberries
1/3 cup of dried mango
1/2 cup of mixed nuts, coconut and raisins (or any other mix)
3/4 cup of agave sirup

1) In a bowl mix oats, brown sugar, hemp seeds and cinnamon.
2) Slowly add all the other ingredients, except for dates, mango and cranberries (leave them until the end).
3) Add agave sirup and mix thoroughly. 
4) Spread evenly on a baking paper on a baking tray, so it is all covered.
5) Bake at 160 degrees Celsius for about 30 minutes, mix after 15 minutes so the upper layer doesn't burn.
6) After it is baked, add in the dried fruit and let it cool before storing.
7) Store in an airtight container.

Žádné komentáře:

Okomentovat