pondělí 23. listopadu 2015

Lehké indické kokosové kari // Easy Indian coconut milk curry






























Indická kuchyně je jedna z mých nejoblíbenějších. Také mi vždy připadala její příprava dost náročná-rozhodně více, než jsem normálně ochotná obětovat přípravě jídla. Toto kari celkem trvalo uvařit okolo 40 minut, ale výsledek? Rozhodně stálo za to! Porce je dost veliká, takže jsem to vyřešila rozdělením do krabiček a měla jsem potom oběd na dalších pár dnů.
Já osobně moc nemusím ostrá jídla, ale omylem jsem koupila docela pálivé koření, což jsem potom zmírnila (a zároveň dochutila, rozhodně to nemůžete vynechat) rajčatovou omáčkou. Takže můžete použít kari koření mírné, středně ostré, hodně ostré, zkrátka jak chcete.


Indické kokosové kari:

(porce- cca 5)

1 cibule
2 stroužky česneku
1 malá cuketa
1 mrkev
1/2 pórku
1/2 celé brokolice
1 čajová lžička strouhaného zázvoru
1/2 hrnku oloupaných, nakrájených brambor

2 polévkové lžíce kari koření
1/2 polévkové lžíce koriandru
1/2 polévkové lžíce kmínu (prášek)
1 polévková lžíce lahůdkového droždí
pepř/sůl

1/2 plechovky kokosového mléka
3/4 hrnku vody
1 polévková lžíce kokosového oleje
1/2 hrnku rajčatové omáčky

Postup:

1) Na pánvi osmahněte cibuli a česnek do zlatova.
2) Přidejte koření a zázvor a nechte chvíli absorbovat koření.
3) Přidejte brambory, zalejte vodou a nechte vařit cca 15 minut.
4) Přidejte brokolici, mrkev a cuketu (nakrájené na malé kousky) a vařte okolo 25 minut (přidejte trochu vody pokud bude potřeba), dokud zelenina nezměkne.
5) Přidejte rajčatovou omáčku, lahůdkové droždí a promíchejte.
6) Přilejte kokosové mléko, dochutťe solí a pepřem a nechte na velmi mírném plameni ještě tak 5 minut povařit.
7) Servírujte s rýží, quinoou, kuskusem, pita chlebem. 


________________________________________

Indian cuisine is definitely one of my favorites. But also, it always seemed to be too difficult to prepare, at least it seems to require more time than I want to spend cooking during the day. This curry took me about 40 minutes in total, but the result? So worth it! The portion is pretty big, so I just put it into boxes and then I had lunch for the next few days. 
I don't really like very spicy food, but I purchased a quite spicy curry powder by mistake, so I managed to make it more mild with the tomato sauce- which gives the curry a very vital kick! So you can use mild curry, medium curry, spicy curry..just as you want.


Indian coconut milk curry:

(about 5 portions)

1 onion
2 cloves of garlic
1 small zucchini
1 carrot
1/2 of a leek
1/2 head of a broccoli
1 tbsp of grated ginger
1/2 cup of peeled and chopped potatoes

2 tbsps of curry powder
1/2 tbsp of coriander
1/2 tbsp of cumin powder
1 tbsp of nutritional yeast
pepper/salt

1/2 can of coconut milk
3/4 cup of water
1 tbsp of coconut oil
1/2 cup of tomato sauce

Preparation:

1) On a pan, fry onion and garlic until golden.
2) Add spices and ginger and let it absorb the spices.
3) Add potatoes, pour in water and let it cook for about 15 minutes.
4) Add broccoli, carrot and zucchini (chopped up into small pieces) and cook for 25 minutes (add more water if necessary), until the vegetables are cooked properly. 
5) Add tomato sauce, nutritional yeast and mix well.
6) Add coconut milk, a bit of salt and pepper (if needed) and let it all simmer on low heat for about 5 minutes.
7) Serve with rice, quinoa, couscous, pita bread. 

1 komentář:

  1. 3 Researches PROVE Why Coconut Oil Kills Belly Fat.

    The meaning of this is that you actually burn fat by consuming Coconut Fats (including coconut milk, coconut cream and coconut oil).

    These 3 researches from large medical journals are sure to turn the traditional nutrition world around!

    OdpovědětVymazat