neděle 4. ledna 2015

apple carrot cake loaf

Konečně jsem se rozhodla upéct něco dobrého a lehkého a zároveň se o to chci s vámi zde podělit! Udělala jsem klasické těsto na veganský carrot cake, ale do něj jsem přidala jablko, datle a zázvor a je to opravdu jeden z nejlepších dezertů, které existují. Vláčný, měkký, sladký..nejvíc mi chutná, když si ho dám s tahini/arašídovým máslem, do banánové zmrzliny a nebo do jogurtu s vločkami a ovocem. Přidám sem i fotky, ať máte představu o tom, jak by příprava měla probíhat. Jediný problém pro mě je, že jsem schopná ho sníst celý sama během několika dnů..

Vegan apple carrot cake loaf




2 hrnky špaldové mouky (myslím, že by fungovala i normální žitná celozrnná)
4 menší zralé banány
1 jablko
3 mrkve
1 hrnek čerstvých datlí (DŮLEŽITÉ- nejsou potřeba do receptu)
4 čajové lžičky kokosového oleje
Skořice
Lžička nastrouhaného zázvoru
Prášek do pečiva (cca 3/4 sáčku)
Brusinky, oříšky podle chuti

Nejdříve v mixéru vedle rozmixuju jablko a mrkve, abych to měla připravené na potom (nechce se mi to ručně strouhat).




Ve větší míse rozmixuju banány, datle a kokosový olej, dokud z toho není taková polotekutá směs.




Postupně přidávám mouku, rozmixuju, poté přidám skořici, zázvor, prášek do pečiva a nakonec rozmixované mrkve s jablkem. Ještě přidám do směsi nadrcené oříšky (vybrala jsem kešu) a sušené brusinky, které dodají trochu zajímavosti.




Výsledné těsto je hodně vláčné díky banánům, což se ve finále projeví výbornou chutí, protože těsto není narozdíl od různých bábovek suché.

Peču na 180 stupňů zhruba 45 minut, po půl hodině těsto často kontroluju, prostě poznáte, až to bude hotové. Může to trvat celkem dlouho, ale je to velké množství těsta, takže se to dá očekávat. Dobré je po těch 40 minutách snížit stupně na 160 a pomaleji péct třeba dalších 15 minut.

Dobrou chuť!



I have finally decided to bake something easy and delicious and share it with you guys! I made a classic carrot cake dough, but added apple, dates and ginger and it is one of the best desserts ever. Moist, soft and sweet..I like it the best with tahini/peanut butter, with banana ice cream or with soy yoghurt, oats and fruit. I will also add pictures so you can see the way it is made. The only problem is that I am able to devour the whole loaf on my own in a few days..

Vegan apple carrot cake loaf

2 cups of spelt flour (classic wholewheat flour should also work)
4 smaller ripe bananas
1 apple
3 carrots
1 cup of fresh dates (IMPORTANT- not essential for the recipe)
4 teaspoons of coconut oil
Cinnamon
One teaspoon of grated ginger
Baking powder (like 3/4 of a packet)
Cranberries and nuts, according to your desire

First, I mix carrots and an apple before so I have it prepared for later (you can also grate it by hand, but I simply put it into a food processor).

In a bowl, I mix bananas, dates, and coconut oil and blend until its a smooth dough.

Gradually, I add the flour into the bowl and mix it, then I add cinnamon, ginger, baking powder and finally mixed carrots and an apple. I also add crushed nuts (I chose cashews) and cranberries for an  interesting flavour. 

The final dough is very moist (thanks to bananas), which makes it taste absolutely amazing. 

I bake it on 180 degrees for about 45 minutes, after 30 minutes I often check the loaf, just make sure it is done. Don't worry if it takes longer, it is a big amount of dough. You can lower the temperature at 160 degrees and bake it for another like 15 minutes. 

Enjoy the loaf!

Žádné komentáře:

Okomentovat