středa 2. září 2015

Zdravý veganský čokoládový perník // Healthy vegan chocolate cake

Ten, kdo miluje perník tak jak já bude určitě velkým fanouškem tohoto receptu. Zkrátka jsem vzala mamky tradiční recept na perník a předělala ho podle svého. Je výýýýborný!
Upozornění- není úplně přeslazený, má trochu konzistenci carrot caku (i díky tomu jednomu banánu). Takže kdo chce víc ,,koláčovou"a sladší chuť, doporučuji vynechat banán a přidat cukr/agáve sirup/datle. Ale při přidání do banánové zmrzliny nebo do jogurtu s dalším ovocem....aaaa úplný sen!!!

If you love gingerbread (actually a chocolate cake, not really named properly in Czech) as much as I do, you are going to love this recipe. I just took my mum's traditional gingerbread recipe and ,,veganised" it. It is deeelicious!
WARNING- It is not particularly very sweet and has a bit of a carrot cake consistency (thanks to that banana)..so if you want it have like a ,,proper sweet cake flavour", leave out the banana and add in some sugar/agave nectar/dates. 
But seriously, when eaten with banana nice cream or yoghurt and some other fruit..it is dreamy!!!




VEGANSKÝ ČOKOLÁDOVÝ PERNÍK (1 středně velký pekáč):

  • 4 jablka (nastrouhaná)
  • 1 velmi zralý banán
  • 2 hrnky mouky (použila jsem celozrnnou)
  • 1/2 hrnku rostlinného mléka
  • 3 polévkové lžíce kokosového oleje
  • 2 polévkové lžíce kakaového prášku
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 2 polévkové lžíce lněného semínka + 6 polévkových lžic vody (náhražka vejce)
  • špetka soli


1. Smíchejte vodu a lněné semínko a nechte odstát na 20 minut. Vytvoří se velmi lepkavá textura, která poslouží jako ,,pojidlo".
2. Rozmixujte banán, nastrouhaná jablka, mléko a olej. 
3. Přidejte lněné semínko a sůl a opět mixujte.
4. Přidejte mouku, kakaový prášek a prášek do pečiva a důkladně rozmixujte
5. Pečte ve formě vyložené pečícím papírem/vymazané kokosovým olejem na 180 stupňů Celsia okolo 30-35 minut.


VEGAN CHOCOLATE CAKE (1 medium baking mold):

  • 4 apples (shredded)
  • 1 very ripe banana
  • 2 cups of flour (I used wholewheat)
  • 1/2 cup of plantbased milk
  • 3 tbsps of coconut oil
  • 2 tbsps of cacao powder
  • 1 packet of baking powder
  • 2 tbsps of flax seeds + 6 tbsps of water (egg substitute)
  • a pinch of salt
1. Mix flax seeds and water and let it sit for 20 minutes. It creates a sticky texture, which we use as an egg substitute.
2. Mix all the wet ingredients.
3. Add in the ,,flax seed eggs" and a pinch of salt and mix again.
4. Add in all the dry ingredients and mix properly.
5. Bake in a baking mold covered with baking paper/coconut oil at 180 degrees Celsius (350 Fahrenheit) for about 30-35 minutes.



Žádné komentáře:

Okomentovat