pondělí 19. října 2015

Cizrnové/luštěninové placky // Chickpea & lentil patties



Trvalo mi dlouho se do něčeho takového pustit, přemítala jsem nad klasický falafelem, ale jelikož zbožňuju červenou čočku, do receptu jsem ji zakomponovala taky a výsledek? Vzhledově možná trošku připomínají ovesné sušenky, ale věřte mi, že to je jako kdybyste vzali nějakou indickou omáčku se zeleninou a udělali z ní placky, které drží pohromadě a v kombinaci s pitou, hummusem a zeleninou..no nemám slov.
Pokud se vám nechce čekat tak dlouho, než se upečou, určitě se to dá udělat i na pánvi za kratší čas. To zkusím příště :)

Ingredience (cca 15 placek):

1 hrnek cizrny
1/2 hrnku vařené červené čočky (propláchnout předem)
1 stroužek česneku
1 červená cibule
1 paprika
1/2 cukety
4 polévkové lžíce mouky/vloček
1/2 čajové lžičky papriky (koření)
1/2 čajové lžičky kmínu (prášek- koupila jsem v Tescu)
1/2 čajové lžičky koriandru (prášek- taktéž Tesco)
šťáva z 1/2 citronu
černý pepř na dochucení

Postup: 

1) Uvařte si červenou čočku s 1-2 hrnky vody (většinou to trvá okolo 12 minut). Proceďte zbylou vodu po uvaření a dejte si čočku na stranu.
2) Na pánvi na trošce kokosového oleje/vody osmahněte nakrájenou cibuli a česnek, dokud nezkaramelizují.
3) Přidejte koření a nadrobno nakrájenou papriku a cuketu a nechte smažit na mírném plameni cca 10 minut.
4) Rozmixujte cizrnu, poté přidejte směs z pánve.
5) Přidejte čočku a trošku mouky/vloček (ale nemusíte), smíchejte a přidejte šťávu z citronu.
6) Na pečícím papíře udělejte placky a pečte na 190 stupňu Celsia cca 30-35 minut (kontrolujte). Po dopečení nechte nějakou chvíli zchladit a až poté sejměte z pečícího papíru.
Záleží na velikosti placek- dle mého čím menší, tím lépe se budou péct :) 


________________

It took me some time to actually get into it, I was thinking about a classic falafel recipe, but because I love red lentils, I put them into the recipe as well and what I finished up with is something that maybe looks a bit like oat cookies, but trust me- it is like a delicious Indian curry with vegetables made into patties that stick together and with a pita bread, hummus and vegetables..it is just heaven.
If you don't feel like waiting for them to be baked, you can probably fry them on a pan as well. I will try that next time :)

Ingredients (makes about 15 patties):

1 cup of chickpeas
1/2 cup of cooked red lentils (rinsed)
1 clove of garlic
1 red onion
1 bell pepper
1/2 of a zucchini
4 tbsps of flour/oats
1/2 tsp of paprika 
1/2 tsp of cumin powder (got it from Tesco)
1/2 tsp of coriander powder (Tesco as well)
a juice from 1/2 of a lemon
a sprinkle of black pepper


Preparation:

1) Cook red lentils with 1-2 cups of water (takes about 12 minutes). Strain and set aside.
2) On a pan, fry the chopped onion and garlic with a bit of coconut oil/water until caramelized. 
3) Add spices and the chopped zucchini and bell pepper and fry on a medium heat for about 10 minutes.
4) Blend the chickpeas, mix in the mixture from the pan.
5) Add in lentils and the flour/oats (optional), mix well all together and all the juice of a lemon.
6) Make patties on a baking paper and bake at 190 degrees Celsius for about 30-35 minutes (check often). After they are baked, let them cool for a while and after that take the patties off the baking paper and serve. 
The baking time depends on the size of your patties- if they are small, they are baked much better and faster :)

Žádné komentáře:

Okomentovat