pátek 11. prosince 2015

Vegan Shepherd's pie (cz & english)

Pokud nevíte, co udělat jako večeři pro sebe (a svou rodinu) na Vánoce, zde je jedna z možností. Můžete použít batáty místo normálních brambor, přidat jinou zeleninu nebo červenou čočku.


Veganský Shepherd's pie:

(porce- veeeelký hrnec)

7-8 menších brambor
1 hrnek (nevařené) zelené čočky (uvařte předem)
1 balení tofu
1 mrkev
1 cuketa
1/2 pórku
1 cibule
2 stroužky česneku
1 hrnek brokolice
1 hrnek čerstvého špenátu
1 hrnek mražené zeleniny
1 hrnek žampionů
petržel
bazalka
1 polévková lžíce lahůdkového droždí
1 polévková lžíce kokosového oleje
sůl, pepř

Postup:

1. Předem si uvařte čočku (namočit přes noc) a uvařte nakrájené a oloupané brambory. Brambory dejte stranou.
2. Na pánev dejte kokosový olej a osmažte cibuli a česnek do zlatova.
3. Postupně přidávejte čerstvou zeleninu (nejdříve tu čerstvou, poté mraženou), osmahněte, přidejte koření a přilijte vodu, aby se směs vařila. Nechte povařit cca 20 minut.
4. Přidejte čočku a zeleninu zamíchejte.
5. Připravte šťouchané brambory- do hrnce s bramborami dejte lahůdkové droždí a trochu vody/rostlinného mléka a rozmačkejte.
6. Vidličkou rozmačkejte tofu.
7. Do velkého hrnce dejte nejdříve veškerou zeleninovou směs, na směs dejte tofu, navrch šťouchané brambory. Můžete osolit, opepřit.
8. Pečte na 180 stupňů Celsia 20-30 minut.

_______________________________

If you don't know what to make for yourself (and your family) for Christmas dinner, this could be one of the options. You can use sweet potatoes, add different vegetables or red lentils.

Vegan Shepherd's pie:

(portion- a huuuuge pot)

7-8 small potatoes
1 cup (dry) green lentils (cook beforehand)
1 block of tofu
1 carrot
1 zucchini
1/2 leek
1 onion
2 cloves of garlic
1 cup broccoli
1 cup fresh spinach
1 cup frozen vegetables
1 cup mushrooms
parsley
basil
1 tbsp nutritional yeast
1 tbsp coconut oil
salt, pepper


Preparation:

1. Cook the green lentils (soak a night before) and cook chopped, peeled potatoes. Set the potatoes aside.
2. On a pan with coconut oil, fry onion and garlic until golden.
3. Gradually add in all the vegetables (fresh first), pan fry a bit, add spices and then cover with some water. Let it cook for about 20 minutes.
4. Add the cooked lentils and mix.
5. Prepare mashed potatoes- put nutritional yeast and a splash of water/plant based milk into the potatoes and mash until creamy. 
6. With a fork, mash the block of tofu.
7. Into a big pot first put the vegetables, then sprinkle tofu all over them and then put the mashed potatoes as the upper layer. You can add a bit of salt/pepper. 
8. Bake at 180 degrees Celsius for 20-30 minutes.

Žádné komentáře:

Okomentovat