sobota 17. ledna 2015

easy lunch meal ideas

Ze všeho nejdřív chci všechny upozornit, že rozhodně nejsem vystudovaný nutriční poradce, nemůžu nikomu říct, jak velká porce je pro koho správná, řídím se pouze podle svých vlastních potřeb. Proto nehodlám uvádět velikosti jídel/kalorie, každé tělo vyžaduje odlišné porce a tohle je pouze ukázka pro jakousi inspiraci.
Co se veganství týče, pro lidi je často jednou z překážek předpokládané vynaložení hromady času na to, aby si udělali pořádné jídlo, že zkrátka nestíhají. Taky si pod ,,veganským" obědem mnoho lidí představí hlávkový salát, okurku a dvě rajčata. Problémem je nedostatek informací a nechuť změnit to, co je již dlouho zaběhnuté.
Co na to můžu říct já? Můj oběd mi trvá 10 minut až půl hodiny a mám nepřeberné množství možností, co bych si mohla připravit. Nebudu si dávat nějaké nálepky jako rawtill4 (syrová strava, obvykle vařená večeře) nebo 801010 (80% komplexní sacharidy, 10% tuky, 10% bílkoviny), ale velkou část mého jídelníčku tvoří ovoce, zelenina a právě sacharidy ve formě rýže, brambor, těstovin.  Ale samozřejmě se to den ode dne liší, vždyť od toho máme právě tolik možností, abychom si mohli vybrat na co máme zrovna chuť. Mám dny, kdy ani nepomyslím na vařený oběd a udělám si banánovou zmrzlinu (fakt, lepší zmrzlina neexistuje) s hromadou ovoce, jindy sním pomalu celé balení rýžových těstovin s rajčatovou omáčkou a nebo si udělám polévku plnou luštěnin a zeleniny. Moje tělo mi říká, co chce a potřebuje a nejlepší odpovědí je mu to dát. Takhle by to měl dělat každý-  žádné omezování, snižování porcí ovoce kvůli tomu, že má přece moc cukrů a přibírá se po něm (což je absolutní nesmysl) a výše zmíněné počítání kalorií. Jak můžeme vzít jablko a dát mu nějaké specifické číslo a určit, na jak dlouho nás udrží sytými? Nenechte se zmást všemožnými ,,odbornými" články a jezte tak, jak se cítíte. Vždyť ani ten největší odborník nemůže říct, jak právě vaše tělo funguje.
Uf, asi jsem trochu odbočila od tématu, nicméně tady jsou nějaké fotky mých obědů (u kterých se mi sbíhají sliny) a snad inspirují někoho z vás. Málo možností rozhodně nepatří do života člověka, který jí rostlinnou stravu.

First things first (damn you Iggy) I want to say to everyone that I am by no means a professional nutrition specialist, I can't tell anyone if their portions are right for them, I follow my own needs. And so I am not going to state portions of my meals/calories, every body requires different things and this is just for a kind of an inspiration. 
As for veganism, one of peoples obstacles is their assumption of needing to have a large amount of time for making a proper meal. Also, when they hear ,,vegan" lunch, all they imagine is a head of lettuce, cucumber and two tomatoes. The problem is in a lack of information and the laziness of changing something what has been a habit for way too long. 
What can I say? My lunch takes from 10 minutes to half an hour and I have a huge range of meal options. I am not going to label myself like rawtill4 (raw food, a cooked dinner) or 801010 (80% complex carbs, 10% fats, 10% lean protein), but my diet mainly consists of fruits, vegetables and carbs in a form of rice, potatoes and pasta. But every day differs and it is okay, this is why we have so many options- to choose what we crave. I have days on which I don't even think of a cooked lunch and make a banana nice cream (seriously, there is no better ice cream) with loads of fruit, other days I eat like a whole package of rice noodles with tomato sauce or I make a vegetable soup filled with legumes. My body tells me what it needs and the best answer is to give it what it wants. 
This is how everyone should do it- no restricting, no decreasing portions of fruit because of ,,having too much sugar and gaining weight" (which is a total nonsense) and no counting calories. How can we take an apple, give it a specific number and tell for how long it is going to make us full? Don't be fooled by ,,professional" articles, eat how you feel. Even the biggest specialist can't tell how your body works. 
Wow, I guess it was not really only about my lunches, nevertheless there are some pictures of my meals (so mouth-watering) and hopefully they inspire you. Having few options surely doesn't belong to a life of a plantbased eater.  






1. set fotek:
nahoře vlevo: celozrnné těstoviny s brokolicí, na pánvi osmažená zelenina s tofu a čínská směs zelí s bambusovými výhonky
nahoře vpravo: dva banány a kaki, salát z hrášku, listového špenátu, rajčat a okurky
dole vlevo: banánová a banánovo jahodová zmrzlina s borůvkami, sušenou moruší a goji 
dole vpravo: banán, kaki, hroznové víno, jahody a čerstvé datle

First set of photos:
upper corner left: whole wheat pasta with broccoli, pan fried vegetables with tofu and chinese cabbage with bamboo shoots
upper corner right: two bananas with a persimmon, a salad from peas, fresh spinach, tomatoes and cucumber
down corner left: a banana and a banana/strawberry nice cream with blueberries, dried mulberries and goji berries
down corner right: a banana, a persimmon, green grapes, strawberries and fresh dates

2. set fotek:
nahoře vlevo: celozrnná rýže s květákem, zelenina s tofu, bílé fazole v rajčatové omáčce a avokádo
nahoře vpravo: vařené brambory s brokolicí, čerstvým špenátem a kukuřicí s rajčatovou omáčkou se zeleninou a tofu
dole vlevo: banánová zmrzlina s nektarinkou, borůvkami, kešu oříšky, goji, chia semínky a skořicí
dole vpravo: celozrnné těstoviny s červenou řepou, špenátem, tofu, zeleninou a brokolicí

Second set of photos:
upper corner left: brown rice with cauliflower, vegetables and tofu, baked beans and an avocado
upper corner right: cooked potatoes with broccoli, spinach leaves and corn with tomato sauce with vegetables and tofu
down corner left: a banana nice cream with a nectarine, blueberries, cashews, goji berries, chia seeds and cinnamon
down corner right: whole wheat pasta with red beet, spinach, tofu, vegetables and broccoli 


Žádné komentáře:

Okomentovat