Máte chuť na burger, ale už máte dost těch nezdravých, mastných z masa, ze kterých vám je akorát špatně a těžko? Co takhle zdravý veganský burger, plný bílkovin a minerálních látek? I ten se může stát skutečným. Stačí chvíle kreativity v kuchyni a několik ingrediencí, které snadno seženete v každém obchodě.
Veganský fazolový burger
Ingredience:
(porce- 8 středně velkých burgerů)
1 hrnek vařené bílé rýže
1 1/2 hrnku vařených červených (černých) fazolí
1 cibule
2 stroužky česneku
2 polévkové lžíce hořčice
1 polévková lžíce kmínu (prášku)
1 polévková lžíce koriandru
1 polévková lžíce petržele
Špetka chilli lupínků (nebo koření)
Sůl a pepř na dochucení
Postup:
- Fazole nechte namočené přes noc ve vodě, poté uvařte na měkko. Rýži připravte klasicky, buď v hrnci nebo v rýžovaru.
- Na pánvi na trošce oleje osmahněte najemno nakrájenou cibuli a česnek, dokud nezměkne a nepustí aroma.
- Ve velké míse smíchejte rýži a fazole, promíchejte a rozmačkejte fazole.
- Do směsi dejte osmahnutou cibuli a česnek, promíchejte.
- Přidejte veškeré koření a hořčici. Můžete přidat/ubrat dle chuti.
- Udělejte ze směsi středně velké kulaté placky. Položte na pečící papír (nebo do alobalu).
- Pečte na 180 stupňů Celsia 30 minut. Po 15 minutách burgery otočte, aby byly propečené z obou stran.
______________________________
Do you feel like having a burger, but you are just tired of the unhealthy, greasy and meaty ones, which make you feel sick and awful to your stomach? What about a healthy vegan burger, filled with protein and minerals? Even that can be real. All you need is a bit of creativity in the kitchen and a few ingredients, which you can easily find in every shop.
Vegan bean burger
Ingredients:
(portion- 8 medium sized burgers)
1 cup cooked white rice
1 1/2 cup cooked red kidney (black) beans
1 onion
2 cloves of garlic
2 tbsps mustard
1 tbsp cumin powder
1 tbsp coriander
1 tbsp parsley
A pinch of chili flakes (or chili spice)
Salt and black pepper
Preparation:
- Let the beans soak in water overnight, then cook until soft. Make your rice like you always do, in a pot or in a rice cooker.
- On a frying pan with a bit of oil fry chopped up onion and garlic until soft and caramelized.
- In a big bowl, mix rice and beans and mash together.
- Add onion and garlic and mix well.
- Add all the spices and mustard. You can add a bit more (or less) depending on the taste.
- Make medium sized round burgers. Put them on a baking paper (on a foil).
- Bake at 180 degrees Celsius for 30 minutes. Flip the burgers after 15 minutes, so they are baked properly on both of the sides.
Žádné komentáře:
Okomentovat