středa 6. května 2015

Jaké jídlo nejčastěji kupuji- HCLF Vegan / What Food Do I Buy on a HCLF Vegan Diet

Snad to pomůže těm, kteří chtějí začít jíst vegansky, přesněji HCLF- velký poměr sacharidů, malý poměr tuků a bílkovin- a  nejsou si jisti, co vlastně začít kupovat. Rozhodně je třeba si uvědomit, že při tomto životním stylu je třeba jíst 2x tak více než lidé, kteří konzumují živočišné produkty. Ovoce a komplexní sacharidy (tvořící velkou část mého jídelníčku) se tráví velmi rychle, takže se nesmíte bát toho, že budete jíst více. Přikládám také fotky toho, co mám momentálně doma ve spíži/v lednici a také co nejčastěji kupuji!

Hopefully, this post is going to help those of you who want to start eating vegan, preferably HCLF- big amount of carbs, small amount of fats and protein- and you are not really sure what to buy. It is important to realize that on this diet you have to eat at least twice as much as people who consume animal products. Fruit and starches (which create the majority of my meals) digest very easily and quickly, so don't be afraid of bigger amounts of food/generally more food during the day. Down there I am posting a few pictures of what I currently have at home and what I buy the most!

1. Ovoce a zelenina /Fruit and vegetables



Čerstvé ovoce- jedna z věcí, které nesmí chybět u mě doma. Kupuji skoro všechny druhy, které najdu a na které mám zrovna chuť. Problémem bývá často nepřiměřeně vysoká cena, takže se vyplatí chodit do různých obchodů a sledovat, které ovoce je právě ve slevě a brát větší množství (protože se stejně velmi rychle sní).
Nejčastěji kupuji:
  • Banány
  • Jahody
  • Jablka
  • Hroznové víno
  • Borůvky
  • Maliny
  • Ananas
  • Pomeranče
  • Mandarinky
  • Kiwi
  • Blumy
  • Nektarinky
  • Broskve
  • Vodní meloun
  • Kaki
  • Avokádo
Čerstvá zelenina- platí to stejné jako u ovoce. Opravdu se vyplatí ,,vyčíhat" slevy u jednotlivých druhů, často nakoupím více a potom z nějakých kusů udělám velký hrnec zeleninové polévky, která vydrží několik dnů.
Jakou zeleninu kupuji:
  • Brokolice
  • Cukety
  • Papriky- zelená, červená, žlutá
  • Salátové okurky
  • Salát
  • Červená řepa
  • Květák
  • Špenát
  • Žampiony
  • Ředkvičky
  • V konzervě- kukuřice
  • Růžičkové kapusty

Fresh fruit- one of the things I always have at home. I basically buy all the kinds which I find and which I crave. The problem can be unreasonably high price, so going to different shops and looking for fruit in sale is really worth it. And get a lot of it, because it is going to disappear very quickly anyway!
I usually buy:
  • Bananas
  • Strawberries
  • Apples
  • Grapes
  • Blueberries
  • Raspberries
  • Pineapple
  • Oranges
  • Tangerines
  • Kiwi
  • Plums
  • Nectarines
  • Peaches
  • Watermelon
  • Kaki (persimmon)
  • Avocado
Fresh vegetables- the same as with fruit. Just go into the shops and look for sales, I usually buy a lot of it and then I use a part of it to make a vegetable soup, which can last for a few days.
I buy:
  • Broccoli
  • Zucchini
  • Bell peppers- green, red, yellow
  • Cucumbers
  • Lettuce
  • Red beets
  • Cauliflower
  • Spinach
  • Mushrooms (champignons)
  • Radishes
  • Corn (tinned)
  • Brussel sprouts


Sušené ovoce- skvělá svačina ale i plnohodnotné jídlo (ve velkém množství). Hlavně se ujistěte, že berete vyloženě sušené ovoce, ne nějaké slazené.
  • Datle
  • Fíky
  • Brusinky
  • Borůvky
  • Ananas
  • Goji 
Dried fruit- makes a great snack and also a meal (in a big amount). Make sure you get natural dried fruit, not artificially sweetened. 
  • Dates
  • Figs
  • Cranberries
  • Blueberries
  • Pineapple
  • Goji berries



2. Rostlinná mléka a jogurty/ Plant based milk and yoghurts



Myslíte, že pouze výrobky z kravského mléka jsou ty nejchutnější a nejprospěšnější? Tak to vás musím vyvést z omylu, protože rostlinné mléko je 100x chutnější, není těžké na žaludek a dá se použít jak v míse s vločkami a ovocem nebo s ovesnou kaší, tak v nejrůznějších pokrmech (indické jídlo, sladké pokrmy). Mým nejoblíbenějším je asi rýžové mléko, ale i sójové, mandlové a kokosové mám hodně ráda. A co se týče jogurtů- sójový s klasickou příchutí podle mě není na první pokus nejlepší, ale já jsem si zvykla a jím ho často, každopádně tento s jahodovou příchutí je skutečně výborný! 

Have you always thought that only dairy products are the yummiest and the best for you? That is quite a mistake- plant based milks are 100 times more delicious, not that heavy and stodgy and can be used in bowls with muesli and in an oatmeal or added into various meals (Indian cuisine, sweet baked desserts). My favourite is probably rice milk, but also soy, almond and coconut are super tasty!
About yoghurts- natural soy yoghurt can taste a bit weird for the first time, but I got used to eating it and I like it now. However, this one with strawberry flavour is absolutely amazing!



3. Komplexní sacharidy/ Starches




Jak jsem řekla v předchozím článku, úplně mě vytáčí doporučená dávka, která je napsaná na obalech od rýže či těstovin. Vždyť sacharidy jsou to nejdůležitější pro lidské tělo! Věřte tomu nebo ne, ale i když sníte třeba půl kila rýže k večeři, po pár hodinách nebudete ani trochu nafouklí nebo přejezení.
Rýži jím nejčastěji obyčejnou bílou, která rozhodně není méně zdravá než celozrnná (naopak je mnohem lepší pro trávení). 
Těstoviny- ano, i veganské těstoviny existují- a jsou mnohem lepší než vaječné. Rýžové nebo kukuřičné jsou mé oblíbené a platí to samé jako u rýže, takže čím více, tím lépe! Vaše chuťové buňky vám budou vděčné. 
Brambory- jím jak obyčejné, tak sladké=batáty. Ani se nemůžu rozhodnout, které mám radši. Všechny druhy jsou výborné!

As I mentioned in the previous post, I am completely irritated by the ,,recommended amount for 1 person" on the rice or pasta packages. Carbs are the most important fuel, people! And believe it or not, but after eating half a kilo of rice for dinner, you are going to feel your best, not bloated or overly full at all. I mostly eat normal white rice, which is definitely not less healthy than the brown rice (actually digests much better).
Pasta- yes, even vegan pasta exists- and it is much better than the normal one. Rice or corn pasta is my favourite, and the same as with rice- the more the better! Your taste buds will be so grateful to you.
Potatoes- I eat normal ones and sweet potatoes=jams. I can't decide which ones are better. All of them are de-li-ci-ous!



4. Fazole, luštěniny, tuky, obiloviny /Beans, legumes, fats, grains



Luštěniny a obiloviny mám hodně ráda, ikdyž je nejím každý den, rozhodně si je neodpírám. Do polévky je dávám vždycky, zejména fazole a cizrnu. Tvoří i skvělou přílohu k rýži nebo k bramborám. U luštěnin je skvělé, že je můžete mít doma hodně dlouho a nezkazí se, takže nakupujte ve velkém množství!
Olej používám hlavně kokosový (který je mimochodem úžasný i na pleť nebo na vlasy), ale obecně pouze do sladkých pokrmů, jinak ani na pánev žádný nedávám.
Mezi mé nejoblíbenější patří:
  • Bílé fazole (cannelini)
  • Zelené fazole
  • Červené fazole
  • Adzuki fazole
  • Čočka (červená i zelená)
  • Cizrna
  • Quinoa
I do like lentils and grains, even though I don't consume them every day, I definitely do not restrict on them. I always add them into my soups, especially beans or chickpeas. The make a great combo with rice or potatoes. You can have them at home for a very long time because they don't go bad, so make sure you buy them in bulk!
I mainly use coconut oil (which is by the way amazing for your skin and hair too), but generally only in sweet desserts, otherwise I don't even put it in my pan when cooking. 
My favourites are:
  • Cannelini beans
  • Green beans
  • Red kidney beans
  • Adzuki beans
  • Lentils (red or green)
  • Chickpeas
  • Quinoa





Snad vám tento článek alespoň trochu pomohl!
I hope this post has helped you at least a little bit! 

2 komentáře:

  1. moooc ďakujem za tento článok :*** ( ano, to ja som ta s tym otravovala na asku) a vopred sa spravedlnujem za dlhy komentár.:

    - inak ja si pripadam uz ako dochodca ked si kazdy tyzden obzeram letaky zo vsetkych supermarketov a planujem co kde kupit, kto to najlepsie cenono vyjde :D
    a ovocia by som sa nikdy vzdat nemohla, pred rokom som mala take obdobie ked som sa v tom brutalne obmedzovala, a nemhohla som ho jest po 12 (ale zase vtedy som šídila jedlo riadne , noo :/) a prave dnes som citala clanok typu 2 druhy ovocia na den uplne stacia, achjooo, a toto ma vie hrozne nastvat lebo potom sa vela (najma mladyych !!) dievcat tak v tom obmedzuje ako keby bolo ovocie biely rafinovany cukor :(

    - susene datle momentalne nemozem ani vidiet, lebo som videla pred rokom jednu reportaz so susenymi datlami od ensa znacky( tie mas aj na fotke) ze dam boli cervici, tak som si ich kupovala iba bio bud z dmka, alebo zo zdravej vyzivy a minuly tyzden tie zo zdravej vyzivy boli aj s organic worms, brrr ://

    - mne sojovy klasicky biely chutil aj na prvykrat, o to viac ma stve ze tento od joya neviem uz vobec zohnat,, iba tie s prichutov mavaju a tie zase ja nemusim uz len z principu :(

    A skvely članok a dakujem zanho ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neni zac!! Presne, souhlasim, lide vubec neznaji rozdil mezi prirodnimi cukry v ovoci, ktere je pro telo velmi zdrave a mezi temi chemickymi, ktere by meli vyradit kompletne. Coze, cervi?!!!! :D tak to v tech mych opravdu zadne nebyly, ani jsem o tehle kauze neslysela a snad se mi to nestane..:D

      Vymazat