neděle 24. května 2015

Vegetable and Lentil Soup/Dhal

Další recept na polévku, ale tentokrát je to díky červené čočce spíš podobné indickému jídlu dhal (v podstatě vařená červená čočka s různým kořením). Jelikož zatím moc s kořením neexperimentuji, vymyslela jsem velmi snadnou verzi tohoto jídla, navíc ingrediencemi je hlavně zelenina, takže si myslím, že je to mnohem snazší než přihazovat koření, aniž bych věděla výslednou chuť.
Jedná-li se o červenou čočku, řekla bych, že je nutná a nedá se v tomto případě nahradit klasickou zelenou čočkou- hlavně proto, že červená se nemusí několik hodin předem namáčet a během pár minut se uvaří.
Co vám budu povídat, jsem na kombinaci polévka+rýže závislá a vážně to musíte vyzkoušet!

Another soup recipe, which reminds more of an Indian food called dhal (basically cooked red lentils with lots of spices). But because I am not a big fan of experimenting with spices (yet),  I came up with this very simple version. The main ingredients are just fresh vegetables, so I think it is way easier than adding in all the spices without knowing the final taste. 
Red lentils are actually necessary for this recipe, mainly because they can be cooked within a few minutes without being soaked in water hours before cooking them (as regular green lentils). 
What more can I say, I am totally addicted to this soup+rice combo- you just HAVE TO try it too!

Zeleninovo luštěninová polévka/dhal / Vegetable and lentil soup/dhal



Ingredience (3 celkem velké porce):

1 cuketa
1 mrkev
3 středně velké brambory/4 malé brambory
1/3 brokolice
1/2 pórku
1 hrnek červené čočky
1/2 čajové lžičky kari koření
3/4 čajové lžičky lahůdkového droždí
vařící voda (cca 4 hrnky, záleží na velikosti hrnce)

Postup:

Nakrájejte všechnu zeleninu na malé kostičky a dejte do velkého hrnce.
Přisypte čočku a koření. 
Zalejte vařící vodou (tak, aby voda pokryla veškerý obsah hrnce), vařte na mírném plameni 40-45 minut, chvílemi promíchejte hrnec. Polévka je hotová, jakmile je všechna zelenina měkká a čočka je uvařená.
Uvařená čočka vytvoří kašovitou hmotu, takže není nutné polévku mixovat.

Ingredients (for 3 quite big portions):

1 zucchini
1 carrot
3 medium sized potatoes/4 small potatoes
1/3 broccoli
1/2 leek
1 cup of red lentils
1/2 tsp of curry powder 
3/4 tsp of nutritional yeast
boiling water (about 4 cups, depends on the size of the pot)

Preparation:

Chop up all the vegetables into little cubes and put into a big pot.
Add in the red lentils and the spices.
Pour in boiling water (so much that all the ingredients are covered with water), cook on a low heat for 40-45 minutes, stir through the pot a few times. The soup is done when all the veggies are soft and the lentils are cooked.
As the red lentils cook they create a soft pureé, so you don't have to blend the soup.

1 komentář:

  1. Mňam, to musí být super :) Indickou kuchyni jsem si teď moc oblíbila, takže tohle určitě brzy vyzkouším :)

    Jinak tento blog jsem objevila hlavně díky tvému kanálu na youtube. Natáčíš skvělá videa! Jen tak dál :)

    OdpovědětVymazat