středa 21. ledna 2015

Recipe: vegetable quinoa soup




Už jsem se zmínila o tom, že miluju polévky? Ať už jenom vývar s nakrájenou zeleninou nebo mixované..jsou nejlepším jídlem, když se vám nechce nic vařit= uděláte obrovský hrnec a máte na několik dnů vystaráno. Trochu jsem improvizovala a podařilo se mi udělat polévku, která je hutná, výborná a hodně zasytí.

Zeleninová polévka (3 velké porce)
2 středně velké batáty
Celá brokolice (okolo 500 g)
Půlka cukety
2 tyčky řapíkatého celeru
Půl hrnku quinoi
Jedna polévková lžíce lahůdkového droždí
Voda (asi okolo 1 litru)
Olivový olej
Hrášek, piniové oříšky na dochucení

Nakrájím batáty a cuketu na malé kousky. Vezmu velký hrnec, kam naleju trochu oleje a nechám zeleninu lehce osmahnout (na mírném plameni, když se zelenina spálí, pokazí se tím chuť celé polévky). Poté přidám nakrájenou brokolici a celer. Před dolitím vody dodám droždí, poté veškerou zeleninu zaleju vodou- pokud chcete polévku hutnou, dejte vodu tak akorát, aby byla po okraj zeleniny, pokud ne, dejte vody více. 
Nechám zeleninu na mírném plameni vařit, cca po 10 minutách přidám quinou. Vaření vývaru trvá okolo 30-35 minut, hlavní je, aby veškerá zelenina byla hodně měkká. 
Po uplynulé době vezmu hrnec s polévkou a rozmixuju podle toho, jak hustou ji chci. Do ní můžete přidat cokoliv- fazole, cizrnu, rýži, brambory, další zeleninu- já jsem si dala hrášek a piniové oříšky.  
Dobrou chuť!




Have I already said how I love soups? Broths with chopped vegetables or mixed ones..they are the best meal when you are too lazy to cook= you make a huge pot, pour into glasses and put into your fridge. I improvised and managed to make a thick, yummy and filling soup.

Vegetable quinoa soup (approximately 3 big portions)

2 medium sized sweet potatoes 
One head of a broccoli (about 500 g)
Half of a zucchini
2 sticks of celery
Half a cup of quinoa
One tablespoon of nutritional yeast
Water (probably about 1l) 
Olive oil
Peas, pine nuts- for flavour

I chop the sweet potatoes and zucchini into small pieces. I take a large pot, put a bit of olive oil in it and let the vegetables lightly fry (be careful and don't burn it, it would ruin the whole soup). Then I also chop the broccoli and celery sticks and add into the pot. Before pouring the water I add in nutritional yeast. If you want a thick soup, pour the water just above the vegetables, if you want it more runny, pour more water. 
Let the vegetables cook on medium heat, add quinoa after about 10 minutes. Cooking the broth takes 30-35 minutes, make sure all the vegetables are really soft and cooked. 
After that take the pot with soup and mix, according to the texture you want it to be. You can add anything you want- beans, chickpeas, rice, potatoes, other vegetables- I chose peas and pine nuts.
Hope you like it! 




2 komentáře: